Декларация  от Областен съвет на БСП Видин 

Юли 01, 2019 ВИДИН Новини Избори 0 775

01.07.2019

                                                                                                      ДЕКЛАРАЦИЯ 

                                                                                          от Областен съвет на БСП, Видин 

 

 Във връзка с намеренията на министъра на Здравеопазването Кирил Ананиев за преструктуриране на отделения в МБАЛ Света Петка АД гр. Видин. 

Защитавайки живота и здравето на пациентите, подкрепяме справедливите искания на медицинския персонал и лекарите. 
 

Областен съвет на БСП Видин се противопоставя на намеренията на Министър Ананиев за закриване или преструктуриране на отделения във видинската болница. Преди една година протестирахме против смяната на ръководството, защото болницата бе започнала да се стабилизира, разкриха се две нови отделения- по инвазивна кардиология и физиотерапия и рехабилитация, готвеше се и разкриване на отделение по инфекциозни болести, за да не пътуват жителите на област Видин до Лом, Монтана и други градове, намаляха и дълговете на болницата. Дългове са натрупани от повторно назначения за директор, закрил няколко отделения- Цветан Василев. Очаквано сега болницата отново е в тежко състояние, закриват се и трудно функционират отделения, медицинският персонал на всички нива протестира, като над 115 медицински специалисти имат готовност да си подадат оставките. Намерението за консолидация и целокупно разглеждане на болниците във Видин, Враца и Монтана на министър Ананиев, няма да доведе до друго освен един лекарски и пациентски туризъм, което ще е пагубно за живота и здравето на гражданите на Видинска област. Трябва да припомним, че скоро пациентите на хемодиализа бяха подложени на такъв туризъм с резултат- смърт. Ако за министър Ананиев е нормално да се пътува над 150км., за да получи гарантираното от Конституцията здраве, за хората от видинско, имащи и сега трудности да се доберат до областната болница, не е! 

Ние, социалистите от област Видин, категорично осъждаме политиката на геноцид спрямо Видин, областта и цяла Северозападна България, която правителството на Бойко Борисов води чрез своето здравно министерство. Настояваме незабавно премиерът Борисов да се разграничи от действията на здравния министър и да осигури подкрепа на видинската болница, като направи необходимото за осигуряването на нормална работа на МБАЛ Света Петка с пълния обем дейности.

Настояваме за незабавна и радикална ревизия на цялата здравна политика на Република България. Настояваме с държавните и обществените пари за здравеопазване да се финансират само държавни и общински болници. Настояваме да се изясни кой, защо и как реализира кадровата политика при назначаване на ръководството на болницата във Видин и има ли умишлени действия за нейното фалиране. 

Явната невъзможност на ръководството на болницата да се справи с кризата поражда нуждата от незабавната им смяна. 

Настояваме народният представител Владимир Тошев, както и другите народни представители да не се крият и увъртат, а всеки да излезе с ясна позиция за причините, довели до кризата. В това число и кметът на Видин Огнян Ценков, както и областният управител. Своята отговорност трябва да поемат и РЗИ, и представителят на Здравната каса. Явно областното ръководство на управляващите от ГЕРБ е неспособно да запази здравеопазването в областта и няма никакъв авторитет пред централното ръководство и правителството на ГЕРБ.